15 Νοεμβρίου 2024
Βοήθεια! Ψιχαλίζει ανελέητα!
Ψιχάλισε στην Αθήνα. Και χθες και προχθές. Είναι απορίας άξιον πώς δεν πήραν φωτιά τα κινητά με μηνύματα του 112 να την κοπανήσουμε από την πόλη και τον νομό Αττικής λόγω του ψιλόβροχου. Η κυβέρνηση ειδικεύεται σε αυτό. Οτιδήποτε και να συμβεί, κοπανάει μερικές ντουζίνες μηνυμάτων από τον αριθμό του 112 και θεωρεί ότι την έβγαλε την υποχρέωση της προετοιμασίας για θεομηνίες, έκτακτα περιστατικά και άλλα. Ίσως αυτή η εμμονή με το εξαφανιζόλ να αποτελεί και μια πηγαία, αθέλητη εκδήλωση του λαγόψυχου χαρακτήρα της «ελίτ». Στα δύσκολα εφαρμόζει την τακτική «του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ». ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρόσωπα από τόσο πλούσιες και ισχυρές οικογένειες δεν είχαν την καρδιά να κάνουν μια στρατιωτική θητεία της προκοπής. Οι περισσότεροι υπηρέτησαν στο… ακριτικό κέντρο της Αθήνας και είχαν ειδικότητες του στιλ «χειριστής κρουασάν».
Φυσικά, πέρα από το υποσυνείδητο υπάρχει και η συνειδητή επίγνωση ότι όλα τα δισ. που εισέπραξαν και εισπράττουν από την υπερφορολόγησή μας δεν έφτιαξαν κράτος αλλά τις προσωπικές περιουσίες τους. Το κράτος είναι ένα χάρτινο κοκοράκι που εύκολα μπορεί να το πάρει ο άνεμος ενός φυσικού φαινομένου, ενός πολέμου ή άλλου απροόπτου γεγονότος.
Επίσης, και η παραγωγή υπερβολικών εντυπώσεων από τα ΜΜΕ έχει φέρει αποτελέσματα. Η θερμοκρασία αυτές τις μέρες έφτασε τους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου και άπαντες οι υπνωτισμένοι από την προπαγάνδα του πανικού ανάψανε τζάκια και ρίξανε μέσα πράμα, πολύ πράμα. Από κούτσουρα και παλιούς τηλεφωνικούς καταλόγους, μέχρι κάρβουνα, πλαστικά και φελιζόλ.
Η οσμή από την αιθαλομίχλη στο κέντρο και τα προάστια παρέπεμπε σε διασταύρωση εργοστασίου της ∆ΕΗ Πτολεμαΐδας και χασαποταβερνών της Χασιάς. Οι άνθρωποι ήταν πεπεισμένοι ότι κρύωναν χωρίς να κρυώνουν και φούντωναν τις πυρές χωρίς να χρειάζεται.
Οι απόγονοι του Αχιλλέως και του Λεωνίδα που παίρνουν τοις μετρητοίς την καταστροφολογία των ΜΜΕ σκιάζονται ακόμα και μερικές σταγόνες νερό και, επειδή ψιχαλίζει, πείθονται ότι κάνει και κρύο, και φουντώνουν τα τζάκια λες και μένουν στην Αλάσκα.
Και αξιοθρήνητη και γελοία η κατάσταση, συνάμα…
Κατηγορία Θέματος
Ειδήσεις-Πολιτική,
Παγκοσμιοποίηση,
Χιουμοριστικές ειδήσεις
Κωλοτοῦμπες κατά ριπάς!
Τό εἶχα πεῖ καί στό ραδιόφωνο τήν ἑπομένη τῶν ἀμερικανικῶν ἐκλογῶν γιά τίς κωλοτοῦμπες πού εἶχαν ἤδη ἀρχίσει τά κυβερνητικά μας ἀνθυποσκύβαλα ἀμέσως μετά τήν ἐκλογή Τράμπ, ὅπως ἔδειξε ἀρχικά ἡ δηκτική γιά τά θέματα τῆς λαθρομετανάστευσης καί τῆς woke ἀτζέντας ἀνάρτηση τοῦ Θανασάκη του Πλεύρη. Τέτοια ἀγχωμένη ἀνακυβιστική θύελλα ὅμως, σέ σημεῖο νά ἔχουμε δεῖ ἤδη τήν ἴδια τήν Ντόρα καί τόν κυβερνητικό ἀπρόσωπο νά βάλλουν κατά τῆς γουοκίλας, ἀλλά καί τόν ἀξέχαστο Μηταράκη νά ἐπικρίνει τήν λαθρομετανάστευση, ὁμολογῶ ὅτι δέν τήν περίμενα σέ τόση ἔκταση καί τέτοιους ρυθμούς. Καί στό καπάκι καί ὁ ἐπί κεφαλῆς τοῦ τσίρκου νά λέει γιά τήν τυραννία τῶν μειοψηφιῶν, πού ἄν τολμήσεις νά τήν ἀμφισβητήσεις, σέ λένε φασίστα!
Φανταστεῖτε τί ἄλλο ἔχουν νά δοῦν τά ματάκια μας στό ἑξῆς ἀπό ὅλους αὐτούς τούς ξετσίπωτους, πού ἄν καί μέλη μίας ἀπό τίς πιό νεοταξίτικες κυβερνήσεις τῆς Εὐρώπης (καί σίγουρα τῆς πιό γλοιωδῶς χαμερποῦς), θά προσπαθήσουν τώρα νά μᾶς πείσουν ὅτι ἡ τοποθέτησή τους στήν «σωστή πλευρά τῆς Ἱστορίας» δέν ἦταν τελικά αὐτό πού... νομίζαμε. Ἄλλη μία διασκεδαστική (ἀλλά καί συνάμα ἐξοργιστική) ἀπόδειξη γιά τό ποιόν ὅλου αὐτοῦ τοῦ συρφετοῦ πού ξεπουλάει τόν τόπο μας καί κατατρύχει τίς ζωές μας. Καί πού δέν διστάζει νά κάνει τά πάντα, χωρίς κἄν προσχήματα, μαζί μέ ἕναν ὁλόκληρο κόσμο ἀπό δημοσιογραφοῦντες ἀλῆτες, ἕτερα πολιτικά δεκανίκια καί κάθε λογῆς ἀκόμη παρατρεχάμενους, προκειμένου νά διαιωνίσει γιά λίγο ἀκόμη τήν ἄθλια πολιτική του ὕπαρξη.
Ὄχι ὅμως βέβαια ὅτι ἀπό τήν ἄλλη μπορεῖ κανείς καί νά τούς ἀδικήσει πού μᾶς θεωροῦν τόσο ἠλίθιους, ἔτσι; Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι τούς δίνουμε καί ἐμεῖς καθημερινά ἄπειρες ἀφορμές γιά νά τό πιστέψουν...
Κατηγορία Θέματος
Αρθρα Ν. Δαπέργολα,
Ειδήσεις-Πολιτική,
Παγκοσμιοποίηση
Ο μαρτυρικός θάνατος της ηρωικής δασκάλας Βασιλικής Παπαθανασίου (13/11/1946)
Εκτελέστηκε στις 13-11-1946 από συμμορίτες-αντάρτες στην πόλη του Σκρα από όπου καταγόταν και εργάζονταν.
Πιο συγκεκριμένα την 13-11-1946 περίπου 330 συμμορίτες με την συνεργασία Βουλγάρων επιτέθηκαν στην πόλη του Σκρα και μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό που κατόρθωσαν να επιτύχουν στην μικρή δύναμη του Ελληνικού Στρατού που υπήρχε στο Σκρα, και αφού δολοφόνησαν τους 5 αξιωματικούς και τους 40 στρατιώτες, ή μανία των συμμοριτών ξέσπασε εναντίον των αθώων και φιλήσυχων κατοίκων τού Σκρα.
Οι συμμορίτες ξεχύθηκαν σαν άγρια θηρία μέσα στο χωριό και η πρώτη που πιάστηκε και σύρθηκε στην πλατεία τού χωριού ήταν η Βασιλική Παπαθανασίου η οποία ήταν ή δασκάλα τού χωριού.
Η Βασιλική Παπαθανασίου ήταν γεννημένη και μεγαλωμένη στο Σκρα, ήταν κόρη ιερέως και ο αδελφός της ως Υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού είχε σφαγιαστεί από τους ΕΑΜοβουλγάρους. Έτσι ή μικρή δασκάλα ήταν αυτονόητο ότι θα ήταν το πρώτο θύμα καθώς είχε ποτιστή ολόκληρη από την αγάπη για την ‘Ελλάδα και την αυτοθυσία για την Πατρίδα της, κι αυτά τα ιδεώδη προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει στις καρδιές και τις ψυχές των μικρών παιδιών πού ή Πατρίδα της εμπιστεύτηκε ως μαθητές, καθώς η δασκάλα ζούσε μόνη στο χωριό μαζεύοντας στο πατρικό της σπίτι (γιατί το σχολείο είχε καεί) τα παιδιά τού χωριού, και εκεί τους δίδασκε την πραγματική Ελληνική ιστορία και τα Ελληνικά γράμματα.
Οι συμμορίτες με την βοήθεια των Βουλγάρων μάζεψαν και έσυραν στην πλατεία 35 ομήρους βάζοντας μπροστά την μικρή δασκάλα και ταυτόχρονα ανάγκασαν όλους τους κατοίκους του Σκρα να συγκεντρωθούν για να δουν αυτά που θα επακολουθούσαν.
Η λύσσα των κομμουνιστοσυμμοριτών ξέσπασε πρώτα εκεί μπροστά σε όλους, στο αδύνατο κορμί της άμοιρης κοπέλας.
Την κτυπάνε με ξύλινα δοκάρια και με τα κοντάκια των όπλων αργά και βασανιστικά επί ώρες και την διατάζουν να φωνάξει ζήτω το ΚΚΕ, όσο η δασκάλα αρνείται σθεναρά αρχίζουν να τις ξεριζώνουν τις τρίχες του κεφαλιού της. Η κοπέλα δεν βγάζει καμιά κραυγή, κανένα βογγητό, μόνο κάποια στιγμή φώναξε ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. Οι συμμορίτες έξαλλοι πλέον αρχίζουν να την δέρνουν αλύπητα και να τη βασανίζουν σε σημείο πλέον που έχει παραμορφωθεί το πρόσωπο και το σώμα της.
Όταν οι συμμορίτες δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον σκοπό τους να κάμψουν την δασκάλα αναλαμβάνουν οι φίλοι τους οι Βούλγαροι. Αρχίζουν να την κτυπούν και αυτοί με πιο μεγάλη λύσσα και να της χαράζουν το κορμί με τις ξιφολόγχες λέγοντάς της επιτακτικά να φωνάξει ΖΗΤΩ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και τότε όλα αμέσως θα σταματούσαν.
Η κοπέλα όσο έβλεπε να την κοιτάνε οι συγχωριανοί της και κυρίως οι μαθητές της αυτή αντιστέκονταν κόμη περισσότερο βγάζοντας μια ύστατη φωνή λέγοντας ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. Η ενέργεια αυτή της δασκάλας έκανε ακόμη πιο έξαλλους τους συμμορίτες οι οποίοι της έκοψαν τα δάκτυλα τού χεριού, μα ή δασκάλα έμεινε και πάλι απτόητη, φωνάζοντας και πάλι ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. Οι συμμορίτες του Κ.Κ.Ε. ήσαν πλέον έκτος εαυτού, και δεν μπορούσαν άλλο να ακούσουν το ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ, και της έκοψαν τη γλώσσα.
Ή δασκάλα τού Σκρα φωτεινό σύμβολο, σύμβολο μοναδικό σ’ ολόκληρη την Ιστορία μας δεν άντεξε άλλο. Εκεί στην πλατεία τού χωριού άφησε την τελευταία της πνοή, όπου ενώ μέχρι τότε φώτιζε η παρουσία της μόνο το μικρό της χωριό, από τότε φωτίζει ολόκληρη την Ελλάδα.
Εκεί πού μαρτύρησε ή Βασιλική Παπαθανασίου υπάρχει σήμερα ή προτομή της.
Αυτή είναι η ιστορία, και ή πρώτη μάχη της ξενοκίνητης Βουλγαροκομμουνιστικής επιβουλής κατά της Ελλάδος μετά το 1944.
Η εν λόγω κορνίζα της ηρωικής δασκάλας μου παραδόθηκε από Δντη σχολείου της πόλης της Βέροιας, καθώς η εν λόγω κορνίζα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας κατά την δεκαετία του 1980 ‘’αποκαθηλώθηκε’’ από όπου ήταν αναρτημένη εντός του σχολείου, όπου όμως ο εν λόγω εκπαιδευτικός την φύλαξε και μου την παρέδωσε, και πλέον εκτίθεται στο Βλαχογιάννειο Μουσείο.
__________
Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο
Στο Δημοτικό Σχολείο διδασκόμασταν για την ηρωΙκή αυτή δασκάλα, αλλά μετά οι... εκσυγχρονιστές (αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα όπως είναι σήμερα) το απαγόρευσαν γιατί τους χαλούσε το πρεστίζ!!!
Α. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Κατηγορία Θέματος
Εθνική Προδοσία,
Θέματα Παιδείας,
Ιστορικά θεματα
ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙΣ
νέα μετάσταση ο «καταραμένος» στην κοιλιά του
πάνω που παινεύτηκε ότι τον είχε νικήσει
πάνω που παινεύτηκε ότι τον είχε νικήσει
πέρασαν 15 χρόνια και είχε ηρεμήσει
Τσουπ! Ήρθε πάλι να τον εμβολίσει
Όλα αλλάξαν σε μια ημέρα
ο ρυθμός της ζωής πάει πέρα
αύριο στο Σισμανόγλειο θα πει την καλημέρα
Όχι έζησε τη ζωή του δεν έχει πια φοβέρα
η ταλαιπωρία υπερτέρα και μεγάλη
επί διήμερον το κεφάλι στο προσκεφάλι
όλα τα υδραυλικά εν λειτουργία
και φυσικά και η ακινησία σε ένα άτομο
που καθημερινά κάνει πεζοπορία
Παγωμένο και ψυχρό το χειρουργείο
σαν τον «καταψύκτη» στο ψυγείο
ένας χώρος αφιλόξενος
των ανθεκτικών μικροβίων χώρος φιλόξενος
και θανάτων συχνά πρόξενος
Αναγκαίον όμως κακό
θεός μας εκείνη την ώρα ο γιατρός
και όλη του η ομάδα
και πράγματι ενεργούν σαν επίλεκτη
στρατιωτική μονάδα
Καθώς στο χειρουργείο μπαίνεις
μια άσχημη αίσθηση παίρνεις
η αγωνία σε περιζώνει
σαν την τελευταία μέρα της ζωής σου να βιώνεις
όλα παράξενα και αποστειρωμένα
ακόμη και τα παραγγέλματα του προσωπικού
τυποποιημένα
Η επέμβαση με την νάρκωση ανώδυνη
η μετεγχειρητική όμως περίοδος επώδυνη
και αν κάτι κακό προκύψει η ιστολογική εξέταση
σε μερικές ημέρες θα το δείξει
Ο γιατρός σου θα σου πει αν σου μένουν μέρες
μήνες ή χρόνια
αν τη ζωή θα συνεχίσεις ομαλή ή σύντομα θα μεταβείς
στα μαρμαρένια τα σαλόνια
Όταν της ζωής έχει εξαντλήσει το κουβάρι
δε σε πολύ νοιάζει
όταν όμως λάδι διαθέτεις στο λυχνάρι
παίρνεις το μήνυμα ότι ακόμη θα «σερφάρεις»
Όταν όμως είσαι επί θύρας
όταν έχεις καμφθεί από το γήρας
και καλά νάσαι λιγοστά σου μένουν χρόνια
ότι και να βγάλει ο κλήρος η ψυχή είναι αιώνια
Του ήλιου το φως διώχνει το σκοτάδι
ο άνθρωπος αντλεί ανεξάντλητες δυνάμεις
η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
τραγική η μοίρα του ανθρώπου και απευκταία
αγωνιστής ο άνθρωπος όπως ο Οδυσσέας
Ορφέας και …Περσέας
ευγνώμονες προς τους εκλεκτούς γιατρούς μας
τους συνεχιστές του Ιπποκράτους και του θεού Ασκληπιού μας
επειδή η ζωή είναι ωραία
σύντομα θα είμαι κοντά σας στου διαδικτύου την παρέα
(14/11/24)
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
Υποστράτηγος ε.α Συγγραφεύς
Κατηγορία Θέματος
Θέματα Υγείας,
Κοινωνικά θέματα,
Λογοτεχνία
Η τελευταία κουβέντα στο Καφενείο με τον Παππού. Απλά συγκλονιστικό!
Περνώ το κατώφλι του παλιού καφενείου, εκείνου που μου κρατούσε συντροφιά στα παιδικά μου χρόνια. Μια ζεστασιά με τυλίγει αμέσως, σαν το φως να μαλακώνει τον χώρο, σαν να ανασαίνει ακόμα από τις αναμνήσεις που έχουν αποτυπωθεί στους τοίχους του. Σκόνη του χρόνου και άρωμα από καφέ που σιγοβράζει στην χόβολη. Αναμνήσεις ριζωμένες σε κάθε ρωγμή, σε κάθε ξύλινο τραπέζι και φθαρμένο κάθισμα.
Κοιτάζω γύρω και βλέπω τους γνώριμους θαμώνες – φιγούρες από έναν άλλο καιρό. Μιλούν χαμηλόφωνα, γελούν, λες και ο χρόνος δεν τους άγγιξε. Ο καθένας με τη δική του θέση, τη δική του σιωπηλή ιστορία, μια παρουσία που μοιάζει τόσο αληθινή. Τα πρόσωπά τους φωτίζονται απαλά, σαν σκιές φωτεινές, ανακατεμένες με καπνούς από τσιγάρα και μυρωδιές παλιών χρόνων.
Και τότε τον βλέπω. Ο παππούς μου, καθισμένος εκεί, στη θέση που καθόταν πάντα. Με το βλέμμα του ζεστό, γεμάτο αγάπη, σαν να μην πέρασε στιγμή από τότε που τον αποχαιρέτησα. Τον κοιτώ, και δεν τολμώ να κουνηθώ, φοβάμαι πως αν κάνω έστω και μια κίνηση, θα τον χάσω πάλι.
Με κοιτάζει, σηκώνει το φλιτζάνι του και μου χαμογελά. “Να ζήσεις, να γεράσεις, να αγιάσεις,” μου λέει με τη φωνή του ίδια, με εκείνο το βλέμμα που μου χάριζε ασφάλεια. “Και θα βρεθούμε εκεί ψηλά…”
Τα μάτια μου γεμίζουν δάκρυα, κι ο κόμπος στον λαιμό με πνίγει. Προσπαθώ να του μιλήσω, να του πω κάτι, αλλά η φωνή μου δεν βγαίνει. Και τότε, σαν μια αχνή σκιά, σαν ανάσα, όλα σβήνουν. Ανοίγω τα μάτια μου στο κρεβάτι μου, ξύπνιος πια, μα με την καρδιά μου ακόμα εκεί, στο καφενείο, με τον παππού μου. Ένα όνειρο, σκέφτομαι, μα ο αχνός από καφέ κι η παρουσία του μοιάζουν ακόμα να πλανώνται γύρω μου, σαν κάτι πιο αληθινό από τη μνήμη.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΝΚΑ : BLACK FRIDAY / ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Ο θεσμός του Black Friday ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 στις ΗΠΑ και αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της εμπορικής περιόδου των Χριστουγέννων. Η Black Friday πραγματοποιείται φέτος την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και την Cyber Monday Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, (συνήθως ολόκληρη την εβδομάδα ή και περισσότερο) και λαμβάνοντας υπόψη τον καταιγισμό ανακοινώσεων / διαφημίσεων από πλευράς επιχειρήσεων, το Ν. ΙΝΚΑ συστήνει στους καταναλωτές:
- Καθορίστε τον προϋπολογισμό σας από πριν. Είναι προφανές ότι την περίοδο του Black Friday θα υπάρξουν αρκετές προσφορές και θα είναι εύκολο να παρασυρθείτε. Καθορίστε από πριν τι χρειάζεστε και το μέγιστο ποσό που θέλετε να διαθέσετε, έχοντας υπόψη τις οικονομικές σας δυνατότητες.
- Διενεργήστε έρευνα αγοράς. Εντοπίστε τα προϊόντα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν από πριν, και σημειώστε την τιμή τους, ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να έχετε πραγματική εικόνα του ύψους των εκπτώσεων που θα ανακοινωθούν.
- Μην αγοράσετε ένα προϊόν, απλά επειδή είναι σε προσφορά. Μελετήστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που σας ενδιαφέρει, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις σας. Αναζητήστε κριτικές (reviews) για την ποιότητα του προϊόντος. Αξιολογήστε την τελική τιμή, όχι την έκπτωση.
- Αξιοποιήστε το διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο, όχι μόνο για πραγματοποίηση αγορών, αλλά και για να εντοπίσετε εναλλακτικά προϊόντα, κριτικές για το προϊόν που σας ενδιαφέρει, καθώς και την τιμή πώλησης του προϊόντος από άλλους προμηθευτές.
- Ενημερωθείτε για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβείτε σε αγορά. Να θυμάστε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για αγορές από κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές. Αυτό δεν ισχύει για αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μετά την παραλαβή του προϊόντος εντός 14 ημερών. Μπορείτε να ακυρώσετε την παραγγελία σας για οποιονδήποτε λόγο εντός αυτού του χρονικού διαστήματος – έστω κι αν αλλάξατε γνώμη.
- Η ελάχιστη νόμιμη εγγύηση διάρκειας 2 ετών όταν αγοράζετε καινούρια προϊόντα, είτε από κατάστημα είτε ηλεκτρονικά, παρέχετε εκ του νόμου χωρίς επιπλέον κόστος.
- Εάν το προϊόν που αγοράσατε αποδειχτεί ελαττωματικό ή δεν ταιριάζει στις προδιαγραφές της διαφήμισής του, δικαιούστε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση των αγαθών και, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μείωση της αξίας των αγαθών ή υπαναχώρηση από τη σύμβαση.
- Ο πωλητής/έμπορος οφείλει να σας ενημερώσει για τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος/υπηρεσίας, τη συνολική τιμή, τους όρους πληρωμής και παράδοσης, την προθεσμία παράδοσης, τη διάρκεια της σύμβασης, την πολιτική που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση παραπόνων, καθώς και να σας υπενθυμίσει την ύπαρξη νόμιμης εγγύησης.
- Προσοχή στις ηλεκτρονικές αγορές. Επισκεπτόμενοι την σελίδα (site) ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, προτού προβούμε σε αγορά πρέπει πρωτίστως να ελέγξουμε ως καταναλωτές εάν η επιχείρηση γνωστοποιεί - δηλώνει α) τα πλήρη στοιχεία της (επωνυμία, έδρα, φορολογικά στοιχεία, στοιχεία επικοινωνίας κ.λ.π.), τα οποία καλό θα ήταν να διασταυρώσουμε στο μέτρο του δυνατού, β) τους κανόνες παράδοσης και επιστροφής των προϊόντων κυρίως ως προς το δικαίωμα υπαναχώρησης του αγοραστή (προθεσμία και όροι υπαναχώρησης – επιστροφής του προϊόντος και σε ποια κατάσταση), γ) τέλος την τελική τιμή του προϊόντος με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις (πχ φόροι, έξοδα αποστολής, έξοδα αντικαταβολής κλπ.).
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
1) καταγγελία στην Γενική Διεύθυνση προστασίας καταναλωτών στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1520 ή καταγγελία ηλεκτρονικά (έχει σχετική φόρμα καταγγελίας).
2) καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) που είναι αρμόδια για τις ανωτέρω παραβάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 2251/1994, στο epant.gr
3) καταγγελία σε πιστοποιημένες Ενώσεις καταναλωτών. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, είναι στην υπηρεσία του καταναλωτή παρέχοντας αναλυτικές πληροφορίες και καθοδήγηση για τα δικαιώματα του.
Ο Πρόεδρος
Μήττας Νικόλαος
Ο Γενικός Γραμματέας
Μπόγιογλου Νικόλαος
Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημ. Σχέσεων
ΙΝΚΑ
Εθνικής Αντιστάσεως 56
τ.κ. 565 34 Ελευθέριο-Κορδελιό
Γραφείο Πόλης Ορφανίδου 1,
Οι ρίζες των πρωτο-Ποντίων
Πολλοί λίγοι, ακόμη και Πόντιοι, γνωρίζουν ότι το λίκνο των Ποντίων βρίσκεται στην περίφημη και αρχαιότατη Αρκαδία. Εκεί, στην ορεινή περιοχή (όπως και στον Πόντο) ίδρυσαν την πρώτη Τραπεζούντα, κοντά στον Ποταμό Αλφειό, για να έχουν φυσικό άφθονο νερό-ζωτικότατο στοιχείο της ζωής μας.
Ανάμεσα στα δύο πανάρχαια βουνά, το μυθικό Λύκαιον και το Μαίναλον, όπου ρέουν οι πρωτοπηγές του Αλφειού ποταμού, οι Πρώτοι-Πόντιοι χτίζουν την πρώτη Τραπεζούντα που ιδρύουν τη μητρική τους πόλη (=μητρόπολη).
Αργότερα αναγκάζονται (είτε από σεισμό, είτε από πλημμύρα, είτε από άλλη αιτία) να εγκαταλείψουν την προγονική εστία και να περάσουν από την Κυνουρία ή την Αργολίδα (όπως οι Κρήτες και οι Κύπριοι) προς την Ιωνία ή Ανατολή με το μυθικό της χρυσό («το χρυσόμαλλο δέρας») ήταν η σταθερή πηγή έλξης όλων των Ελλήνων εκείνης της μυθικής εποχής.
Από την αρχαία ελληνικότατη Ιωνία, οι Αρκάδες-Τραπεζούντιοι, οι Πρωτοπόντιοι, αναχωρούν προς τα παράλια του Εύξεινου Πόντου και ιδρύουν εκεί (γύρω στον 7ο-8ο αιώνα π.χ.) τη δεύτερη Τραπεζούντα, κόρη της πρώτης Αρκαδικής Τραπεζούντας.
Το περίφημο κράτος ή βασίλειο των Ποντίων ιδρύεται από τους Τραπεζούντιους της Αρκαδίας, που είναι οι μακρινοί πρόγονοι των σημερινών Ποντίων, όπου γης…
Το τοπωνύμιο Υψούς και ο ομώνυμος γιος του μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα (που ήταν γιος του Πελασγού) ως περιοχή της Αρκαδίας, στην επαρχία της Γορτυνίας, γίνεται η ρίζα του ονόματος της οικογένειας των Ποντίων Υψηλάντηδων.
Οι πρώτοι που εξεγέρθηκαν εναντίον των Οθωμανών ήταν αυτοί οι Πόντιοι Υψηλάντηδες, Αλέξανδρος και Δημήτριος. Και δεν είναι τυχαίο ότι το 18ο αιώνα η Υψούς (Στεμνίτσα) είναι η έδρα της Συνέλευσης των Καλτεζών για την εθνική μας ανεξαρτησία. Εκεί, επιστρέφοντας προφανώς στις φυσικές ρίζες τους, οι αυτοκράτορες του Πόντου το 1167 χτίζουν τη μονή του Τιμίου Προδρόμου. Ο Εμμανουήλ Κομνηνός προσφέρει εκεί ένα από τα ασφαλέστερα καταφύγια των αγωνιστών του 1821. Το πλουσιότατο σε δημιουργίες σημείο των Υψηλάντηδων (Υψούς) φθάνει ως την Αμερική: Ypsilanti είναι η σημερινή πόλη του Μίσιγκαν…
Η ύπαρξη και η τοποθεσία της Πρώτης Τραπεζούντας επιβεβαιώνεται από τους αρχαιολόγους της προϊστορικής περιόδου, όπως ο κ. Θ. Σπυρόπουλος, συνάδελφος-καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφορος αρχαιοτήτων στην περιφέρεια της Αρκαδίας, ο οποίος ενέργησε και ενεργεί συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή.
Σταύρος Θεοφανίδης
Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Δίκτυο Ἑλληνισμοῦ Ἀθηνῶν Ἀνακοίνωση Πρόσκληση Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 5:30 μ.μ. Ἀθηναίων Πολιτεία, Θησεῖο
Ὅταν δολοφονεῖται ἡ Ἑλλάδα πολιτιστικὰ, πνευματικὰ, δημογραφικὰ, οἰκονομικὰ, γεωγραφικὰ κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ ἐπιβιώσει καὶ κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ μένει ἀδιάφορος. Ὅταν οἱ Ἕλληνες ἐκδιώκονται ἀπὸ τὴν ἱστορία καὶ τὴν Ἑλλάδα καὶ ἀντικαθίστανται ἀπὸ ἄλλους λαοὺς δὲν μποροῦμε νὰ μένουμε ἀδιάφοροι καὶ ἥσυχοι. Ὅταν τὰ παιδιά μας δολοφονοῦνται ἠθικὰ καὶ πνευματικὰ ἐπείγει νὰ δράσουμε ἄμεσα καί,δραστικά μὲ Σοφία καὶ ἀπόφαση. Μόνο ἕνα εἰρηνικὸ μαζικὸ κίνημα ἀπὸ εὐγενεῖς ἀνθρώπους μπορεῖ νὰ ἀποτελέσει τὴν βάση γιὰ νὰ σωθεῖ ἡ Ἑλλάδα.
Σᾶς παρακαλῶ ὅλους νὰ διαβάσετε προσεκτικὰ καὶ νὰ ἀκούσετε τὴν κραυγὴ ἀγωνίας μου καὶ νὰ διαθέσετε λίγο ἀπὸ τὸν πολύτιμο χρόνο σας νὰ σᾶς ἐνημερώσω γιὰ ὅσα συμβαίνουν καὶ γιὰ ὅσα ἀγωνιζόμαστε.
Πρὸς τὸν Εὐγενῆ εὐαίσθητο καὶ αἰσθαντικὸ Ἕλληνα
Ἀδερφέ μου Ἕλληνα
Ἡ πατρίδα μας, μᾶς καλεῖ ὅλους νὰ ἑνωθοῦμε καὶ νὰ ἀγαπηθοῦμε ἀληθινὰ γιὰ νὰ τὴν σώσουμε.
Ὅσο ἐμεῖς ἀδιαφοροῦμε τόσο τὰ ἄγρια θηρία θὰ τὴν κατασπαράζουν.
Σὲ ὅλα τὰ κόμματα οἱ ἐχθροὶ τῆς Ἑλλάδος ἔχουν δικούς των ἀνθρώπους ποὺ παριστάνουν τοὺς δημοκράτες τοὺς πατριῶτες καὶ τοὺς χριστιανοὺς ἤ ὅτι ἄλλο, ἀλλὰ στὴν οὐσία εἶναι ἄνθρωποι ψυχικὰ ἄρρωστοι καὶ ἰδιοτελεῖς.
Ἔτσι ἡ Ἑλλάδα διασπασμένη καὶ διαλυμένη σύρεται στόν ὄλεθρο
Ἀγωνίζομαι καὶ μελετῶ ἐδῶ καὶ 30 χρόνια τὴν ἐθνική μας αὐτὴ ἀρρώστια.
Ξέρω πολὺ καλὰ τί πρέπει νὰ κάνουμε γιὰ νὰ ἐλευθερώσουμε καὶ νὰ σώσουμε σὺν Θεῶ τὴν πατρίδα μας. Πρέπει νὰ ὑπερβοῦμε τὸν ἰδιοτελῆ φύλαρχο φιλοχρήματο κενόδοξ καὶ φιλόδοξο ἑαυτό μας.
Αὐτὸ τὸ ἄρρωστο εἶδος ἀνθρώπων τὸ χρησιμοποιοῦν οἱ ἐχθροὶ τῆς Ἑλλάδος γιὰ νὰ διαλύσουν τὴν ἐθνική μας ἑνότητα
Ἐπείγει νὰ συναντηθοῦν οἱ εὐγενεῖς καὶ ἀνιδιοτελεῖς Ἕλληνες καὶ νὰ ἑνωθοῦν σὲ ἕναν ἐθνικὸ ἀγῶνα ἀπελευθέρωσης τῆς Ἑλλάδος
Ἔχω πολλὰ νὰ σᾶς ἐξομολογηθῶ καὶ νὰ σᾶς φανερώσω.
Σᾶς ἀπευθύνω θέρμη παράκληση τὴν Σάββατο 16 Νοεμβρίου νὰ συναντηθοῦμε στὴν Ἀθήνα στὴν ὥρα καὶ στὸν τόπο ποὺ ἀναφέρει ἡ ἀκόλουθη πρόσκληση συνάντησης μας στὸ Θησεῖο τῆς Ἀθήνας.
Θὰ σᾶς περιμένω ὅλους στὸ Θησεῖο στὴν Ἀθήνα ποὺ μπορεῖτε νὰ ἔρθετε ἀπὸ ὅλη τὴν Ἀθήνα καὶ τὶς γύρω περιοχές
Μὲ τιμὴ καὶ ἀγάπη
Γιῶργος Παῦλος
Καθ. Δ.Π.Θ.
_______
Δίκτυο Ἑλληνισμοῦ Ἀθηνῶν
Ἀνακοίνωση Πρόσκληση
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 5:30 μ.μ.
Ἀθηναίων Πολιτεία Θησεῖο
Ἀκάμαντος 1 & Ἀποστόλου Παύλου 33
Ἀνεβαίνοντας ἀπὸ τὸν σταθμὸ Ἠλεκτρικοῦ στὸ Θησεῖο πρὸς τὴν Ἀκρόπολη στὸ δεξί μας χέρι
Τὸ Δίκτυο Ἑλληνισμοῦ καλεῖ τὰ μέλη του καὶ τοὺς φίλους του στὴν Ἀθήνα καὶ στὶς γύρω περιοχὲς καὶ ὅποιον ἄλλο εὐγενῆ καὶ εὐαίσθητο Ἕλληνα ἐπιθυμεῖ νὰ συμμετάσχει στὴν ἐκδήλωση -συζήτηση καὶ ἐνημέρωση σχετικὰ μὲ τὴν στρατηγικὴ τοῦ ΔΕ γιὰ τὴν ἀπελευθέρωση τῆς Ἑλλάδας ἀπὸ τήν Κομματοκρατία τήν Ξενοκρατία καὶ τήν ὑποτέλεια
Εἰσηγητὴς καὶ συντονιστὴς τῆς συζήτησης
Γιῶργος Παῦλος
Καθ. Δ.Π.Θ.
Κατηγορία Θέματος
Εθνική Προδοσία,
Ειδήσεις-Πολιτική,
Εκδηλώσεις,
Ενημέρωση,
Ιστορικά θεματα,
Παγκοσμιοποίηση
Έβγαλε το ράσο του και το κρέμασε σε μία ακτίνα του ήλιου!
(Διήγηση Γέροντος Παϊσίου)
Ήταν στην Ιορδανία ένας πολύ απλός παπάς που έκανε θαύματα. Διάβαζε ανθρώπους και ζώα που είχαν κάποια αρρώστια και γίνονταν καλά. Πήγαιναν και μουσουλμάνοι σ’ αυτόν, όταν έπασχαν από κάτι, και τους θεράπευε. Αυτός, πριν λειτουργήσει, έπαιρνε ένα ρόφημα με λίγο παξιμάδι και μετά όλη την ημέρα δεν έτρωγε τίποτε.
Κάποτε έμαθε ο Πατριάρχης ότι τρώει πριν από την Θεία Λειτουργία και τον κάλεσε στο Πατριαρχείο. Πήγε εκείνος, χωρίς να ξέρει γιατί τον ζητάνε.
Ώσπου να τον φωνάξει ο Πατριάρχης, περίμενε μαζί με άλλους σε μια αίθουσα. Έξω έκανε πολλή ζέστη· είχαν κλειστά τα παντζούρια και από μια τρυπούλα περνούσε μια ακτίνα.
Αυτός νόμισε ότι είναι σχοινί.
Επειδή είχε ιδρώσει, βγάζει το ράσο του και το κρεμάει πάνω στην ακτίνα.
Όταν το είδαν οι άλλοι που κάθονταν εκεί στην αίθουσα, τα έχασαν. Πάνε και λένε στον Πατριάρχη:
«Ο παπάς που κολατσίζει πριν από την Θεία Λειτουργία κρέμασε το ράσο του πάνω σε μια ακτίνα!».
Τον κάλεσε μέσα ο Πατριάρχης και άρχισε να τον ρωτάει: «Τι κάνεις; Πώς πας; Κάθε πότε λειτουργείς; Πώς ετοιμάζεσαι για την Θεία Λειτουργία;».
«Να, λέει, διαβάζω την ακολουθία του όρθρου, κάνω και μερικές μετάνοιες και ύστερα φτιάχνω ένα ρόφημα, κολατσίζω λίγο, και έπειτα λειτουργώ». «Γιατί το κάνεις αυτό;», τον ρωτάει ο Πατριάρχης.
«Άμα φάω λιγάκι πριν από την Θεία Λειτουργία, λέει εκείνος, όταν κάνω κατάλυση, πάει ο Χριστός επάνω! Ενώ, αν φάω μετά την Θεία Λειτουργία, πάει ο Χριστός από κάτω»! Με καλό λογισμό το έκανε!
Του λέει τότε ο Πατριάρχης: «Όχι, δεν είναι σωστό αυτό. Πρώτα να κάνεις κατάλυση, και έπειτα να τρως λίγο».
Έβαλε μετάνοια και το δέχθηκε.
Ενώ, αν πίστευε στον λογισμό του, μπορούσε να πει: «Εγώ διαβάζω ανθρώπους και ζώα άρρωστα και γίνονται καλά, κάνω θαύματα· τι μου λέει αυτός; Έτσι που το σκέφτομαι, είναι πιο καλά, γιατί αλλιώς πάει το φαγητό πάνω από τον Χριστό».
Θέλω να πω, παρόλο που είχε φθάσει σε τέτοια κατάσταση, να κάνει θαύματα, το δέχθηκε απλά· δεν είχε δικό του θέλημα.
Έχω καταλάβει ότι ή υπακοή πολύ βοηθάει. Και λίγο μυαλό να έχει κανείς, αν κάνει υπακοή, γίνεται φιλόσοφος. Είτε έξυπνος είτε κουτός είτε υγιής είτε άρρωστος πνευματικά ή σωματικά είναι κανείς και βασανίζεται από λογισμούς, αν κάνει υπακοή, ελευθερώνεται.
Κατηγορία Θέματος
Θέματα Παιδείας,
Θρησκευτικά θέματα,
Λόγος Ορθοδοξίας
14 Νοεμβρίου 2024
Βασιλικός – Εθνικός – Βασιλικός και πάλι… Εθνικός Κήπος
Κατά τα τελευταία έτη του αγώνος της Παλιγγενεσίας (1828-29), η Αθήνα βρισκόταν σε οικτρή από πάσης πλευράς κατάσταση. Οι Αθηναίοι είχαν διασκορπισθεί και σχεδόν μόνοι κάτοικοι της πόλεως, ήσαν μέλη συμμοριών πεινασμένων Tουρκαλβανών, οι οποίοι διέμεναν σε ερείπια.
Από τον Φεβρουάριο του 1830, σημειώνεται η σταδιακή επάνοδος των Αθηναίων στην πόλη τους, οι οποίοι εγκαθίστανται στα σπίτια τους ή αγοράζουν κτήματα Tούρκων.
Την ίδια χρονιά και λόγω της καχυποψίας της προς τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος εθεωρείτο ρωσόφιλος, η Αγγλία, κατά την υπογραφή της Συνθήκης Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, πέτυχε οι Μεγάλες (προστάτιδες…) Δυνάμεις να δημιουργήσουν το «Ελληνικό Βασίλειο» και να ορίσουν βασιλέα τον Όθωνα, δευτερότοκο γιό του πρίγκιπα και μετέπειτα βασιλέα της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α΄. Έτσι, στις 25 Ιουνίου του 1833, σε ηλικία 17 ετών ο Όθωνας φθάνει στην Ελληνική πρωτεύουσα, το Ναύπλιο, συνοδευόμενος από τριμελή αντιβασιλεία Βαυαρών, η οποία θα διοικήσει το νεαρό Ελληνικό Κράτος, μέχρι να ενηλικιωθεί ο Όθωνας, πράγμα που γίνεται στις 20 Μαΐου του 1835.
Την 1η Μαρτίου του 1833, αποστέλλεται από την Αντιβασιλεία ο Ιακωβάκης Ρίζος και παραλαμβάνει την Ακρόπολη από την τουρκική φρουρά, η οποία αποχωρεί στις 20 Μαρτίου, οπότε και υψώνεται στον Ιερό Βράχο η ελληνική σημαία.
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1834, υπογράφεται διάταγμα από την Αντιβασιλεία με το οποίο ανακηρύσσεται η Αθήνα πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, πραγματοποιείται η μεταφορά της από το Ναύπλιο στην Αθήνα.
Η νεαρή σύζυγος του Όθωνα βασίλισσα Αμαλία, προερχομένη από χώρα που έχει παράδοση στη δημιουργία πάρκων, συλλαμβάνει την ιδέα να κατασκευάσει ένα πάρκο στη νεαρή πρωτεύουσα, που προσπαθεί να αποκτήσει χαρακτήρα ευρωπαϊκής πόλεως. Το εγχείρημα, δεν ήταν εύκολο στο σχεδόν γυμνό από βλάστηση αθηναϊκό τοπίο, το οποίο είχε αποψιλωθεί στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ο Όθωνας και η Αμαλία, αρχικώς διέμεναν στην πλατεία Νομισματοκοπείου (σήμερα Κλαυθμώνος), στο κτίριο που τώρα στεγάζεται το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, από την οποία μετακόμισαν στα Ανάκτορα, δηλαδή στο σημερινό κτίριο τη Βουλής, τον Αύγουστο του 1843.
Παραλλήλως με την κατασκευή των Ανακτόρων, το 1836, ο Βαυαρός αρχιτέκτων Φρ. Γκόρτνερ, ο οποίος και τα σχεδίασε, καθορίζει την αρχική μορφή ενός κήπου, ο οποίος βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του λόφου του Αγίου Αθανασίου στην κορυφή του οποίου κτίζονταν τα Ανάκτορα. Η αρχική του έκταση ήταν 20 στρέμματα, η οποία με απαλλοτριώσεις και προσθήκες φθάνει τα 155 στρέμμ. και οριοθετείται από τις λεωφόρους Βασ. Σοφίας, Βασ. Αμαλίας, Βασ. Όλγας και Ηρώδου Αττικού.
Η φύτευση του κήπου αρχίζει το Φθινόπωρο του 1839, υπό την επίβλεψη του Βαυαρού γεωπόνου Σμάρατ στη νότια πλευρά του νεοκατασκευαζομένου κτιρίου.
Τον Ιανουάριο του 1840, η Αμαλία αναγγέλλει με επιστολή στον πατέρα της Παύλο Φρειδερίκο Αύγουστο, Μέγα Δούκα του Ολδεμβούργου, ότι φυτεύονται τα πρώτα δέντρα και ένα μήνα αργότερα, ότι η φύτευση έχει ολοκληρωθεί και τα δέντρα αρχίζουν να βλαστάνουν.
Όμως η Αμαλία, άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τον κήπο μετά το 1843, ενώ ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του αναδεικνύεται μέσα από τις 586 επιστολές που έστειλε στον πατέρα της, η πρώτη από τις οποίες χρονολογείται στα τέλη του 1836 και η τελευταία στις αρχές του 1853.
Το 1845 άρχισαν να φυτεύονται οι Ουασιγκτώνιες (είδος φοίνικα), στην έξοδο προς τη Λεωφ. Αμαλίας. Οι δυσκολίες για τη μεταφορά τους από τον Πειραιά στην Αθήνα ήταν τεράστιες, αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν μικρά φυτά, αλλά έτοιμα δέντρα. «Σήμερα φυτέψαμε έναν γίγαντα 65 ποδών (περίπου 22 μέτρα), αλλά πόση δουλειά και πόσος κόπος απαιτείται, για να φυτευτεί ένας τέτοιος φοίνικας», γράφει στον πατέρα της.
Το όλο έργο της δημιουργίας του Βασιλικού Κήπου αγκαλιάστηκε από τους Αθηναίους, όμως υπήρξαν και οι αντιρρήσεις, οι οποίες διετυπώθησαν είτε υπό μορφή δημοσιευμάτων για δήθεν κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είτε και διαφωνιών, ακόμη και από ανθρώπους της Αυλής.
Όπως σε κάθε εκσκαφή που γίνεται στην Ελλάδα, έτσι και στην περίπτωση του Κήπου, η σκαπάνη του κηπουρού έφερε στο φως το 1852 το μωσαϊκό δάπεδο ρωμαϊκής επαύλεως, το οποίο ευρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Κήπου, προς το κτίριο της Βουλής.
Το 1860, συντάσσεται το οριστικό πολεοδομικό σχέδιο των Αθηνών, το οποίο και καθορίζει τα τελικά όρια του Κήπου (περίπου αυτά που είναι και σήμερα), ενώ το 1868 στη ΒΑ γωνία, εγκαθίσταται η Βασιλική (σήμερα Προεδρική) Φρουρά σε έκταση 4,5 στρεμμ.
Μέχρι το 1854, ο Κήπος ήταν απρόσιτος στο κοινό. Τότε αποφασίστηκε να ανοίγει κάποιες ώρες της ημέρας, ώστε να απολαμβάνουν τον περίπατό τους και οι απλοί Αθηναίοι.
Στις 23 Οκτωβρίου του 1862, ο Όθων και η Αμαλία εγκαταλείπουν την Ελλάδα και στις 30 Μαρτίου του επομένου έτους ανεβαίνει στον θρόνο ο Γεώργιος ο Α΄, ο οποίος συνεχίζει να φροντίζει τον κήπο, ενώ επί των ημερών του και με την επιμέλεια του Βαυαρού γεωπόνου Φρειδερίκου Σμίτ, δημιουργείται και το πρώτο θερμοκήπιο.
Το 1900, ο Κήπος έχει φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο από αισθητικής πλευράς χάρη στη συστηματική συντήρηση. Τα φυτά έχουν μεγαλώσει αρκετά και οι διακοσμητικές κατασκευές (λίμνες, πέργκολες κ.λπ.) τονίζουν τα χαρακτηριστικά τοπία του.
Το 1923 ο Βασιλικός Κήπος χαρακτηρίζεται Κρατικός Δημόσιος και έκτοτε παραμένει ανοικτός για τους επισκέπτες του, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Το 1927 ιδρύεται η Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών, ΝΠΔΔ, υπό τη εποπτεία του υπουργού Γεωργίας, ενώ με το ίδιο νομοθετικό διάταγμα καθιερώνεται η ονομασία Εθνικός Κήπος.
Η περίοδος από 1927 μέχρι 1956 δεν είναι και η καλύτερη δυνατή του Κήπου, αφού βαριές χιονοπτώσεις και ξηρασίες προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα φυτά του κήπου, ενώ και στην περίοδο της γερμανικής κατοχής έγιναν σοβαρές ζημιές με αποκορύφωμα τις τραγικές ημέρες των Δεκεμβριανών, που χρησιμοποιήθηκε ακόμα και για νεκροταφείο (!).
Το 1956 ο Κήπος ξαναβρίσκει την προπολεμική καλή του εμφάνιση.
Το 1974 ο Κήπος μετονομάζεται σε Εθνικός από Βασιλικός, ενώ το 1978 σφοδρή ανεμοθύελλα προξενεί μεγάλες καταστροφές στον Κήπο, ξεριζώνοντας 65 δέντρα ηλικίας 30 έως 130 ετών.
Το 2004, ψηφίζεται νόμος, με τον οποίο παραχωρείται ο Κήπος από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων για 90 χρόνια, ενώ στις 28 Μαρτίου του 2005 συγκροτείται νομικό πρόσωπο υπό την επωνυμία «Δήμος Αθηναίων-Εθνικός Κήπος» αρμόδιο γα τη διοίκηση και τη διαχείριση του Κήπου.
Όπως μας πληροφορεί το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, σήμερα στον Κήπο υπάρχουν 500 ποικιλίες φυτών, 140 ποικιλίες δέντρων και 100 ποικιλίες θάμνων.
Περπατώντας κανείς σήμερα στα δρομάκια του Κήπου, θαυμάζει τα αιωνόβια δέντρα με τις περίεργες ονομασίες, όπως αναφέρονται στις σχετικές ενδεικτικές πινακίδες:
– «Ουασιγκτώνια η νηματοφόρος», καταγωγή ΝΔ ΗΠΑ. Ευρίσκεται στην είσοδο από τη λεωφ. Βασ. Αμαλίας.
– «Κερκίς η κερατονιοειδής» (κοινή ονομασία Κουτσουπιά – καταγωγή Ν. Ευρώπη και Δ. Ασία), «Κείβη η Κασεάρειος» (εριόδεντρο Καπόκ – καταγωγή Ινδίες – Ινδοκίνα), «Σοφόρα η Ιαπωνική» (κοινώς Σοφόρα – καταγωγή από Κίνα), που ευρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Βοτανικού Μουσείου και των Γραφείων της Διοικήσεως.
– «Κέλτις η Δυτική» (κοινώς Μελικοκκιά – καταγωγή Β. Αμερική), «Ούλμος ο Καρπινόφυλλος» (κοινώς Φτελιά – καταγωγή από Ευρώπη, Β. Αφρική και Δ. Ασία), «Βραχυχίτων» (είδος ευκαλύπτου καταγόμενου από την Αυστραλία), που ευρίσκονται κοντά στη Μεγάλη Λίμνη.
Αποχαιρετώντας τον Κήπο και πριν από την έξοδο προς το Ζάππειο, κοντά στην Παιδική Χαρά, μετά την πέργκολα, υπάρχει ένας βράχος, ο οποίος ονομάζεται «Βράχος της Αμαλίας», όπου η Βασίλισσα ξεκουραζόταν θαυμάζοντας το Αθηναϊκό τοπίο προς την πλευρά του Ιλισού (σήμερα Καλλιμάρμαρο).
Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, παραθέτουμε μια εξαίσια αφήγηση για τον Κήπο, που μας δίνει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Καραβία: «Η περιοχή (του Κήπου), είναι ευαίσθητη, τολμάει κανείς να πει. Οι ρίζες των δέντρων του στην υπόγεια διαδρομή τους, συναντούν την ιστορία της πόλης και γίνονται ένα μαζί της. Αγκαλιάζουν αρχαία ερείπια, μπερδεύονται με θραύσματα αγγείων, διεισδύουν σε αρχαία τείχη και τάφους απομεινάρια ρωμαϊκών επαύλεων και τούρκικα κιούγκια, τμήματα υδραγωγείων που έφερναν στις παλιές κρήνες της πόλης νερό. Ο Παλαμάς από το σπίτι του στην οδό Περιάνδρου στην Πλάκα, ερχόταν να περπατήσει σ’ αυτά τα «αρχαία μονοπάτια», όπου αφουγκραζόταν τα βήματα του Σωκράτη και όπου «στο πρώτο μοσχοβόλημα ενός ρόδου μακρινού, του δάκρυζαν τα μάτια…»
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
-Νεότερη Εγκυκλοπαίδεια «Ηλίου»
-Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση»
-Γιάννη Καιροφύλα: «Η Αθήνα και οι Αθηναίοι». Εκδόσεις Φιλιππότη. Αθήνα 1983.
-Ένθετο «Καθημερινής», με γενικό τίτλο «Επτά Ημέρες» της 7 Απρ. 2005
-Διαδίκτυο
…το γέλιο μακραίνει τη ζωή (και το δάκρυ τη μικραίνει)
Σαν νάχει δίκιο…
Απευθύνσου στον ΟΑΕΔ
Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό
Γκουζκούνης έφα…
Δεν σχολιάζω, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται
Θεέ και Κύριε! Ο Σημίτης στα SS; Πάει χάλασε ο κόσμος…
Κατηγορία Θέματος
Ειδήσεις-Πολιτική,
Θέματα Παιδείας,
Ιστορικά θεματα,
Χιουμοριστικές ειδήσεις
Η ΕΥΠ δημοσίευσε 58 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΚΥΠ από την περίοδο της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) αποχαρακτηρίζει για πρώτη φορά αρχειακό της υλικό και δίνει στη δημοσιότητα 58 δελτία πληροφοριών της τότε Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ).
Ένα ημερολόγιο εξελίξεων μιας τραυματικής περιόδου της ιστορίας του ελληνισμού, όπως καταγράφηκαν στη βάση των πληροφοριών της Υπηρεσίας τότε, το οποίο πλέον είναι στη διάθεση των ιστορικών, αλλά και κάθε ενδιαφερομένου, για μελέτη, άντληση στοιχείων και εξαγωγή συμπερασμάτων.
Η ανακοίνωση της ΕΥΠ:
«Σε μία προσπάθεια να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων και συνθηκών του πραξικοπήματος κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της τουρκικής εισβολής, η ΕΥΠ με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τραγωδία της Κύπρου, δίνει στη δημοσιότητα τα 58 δελτία που συνέταξαν τους δύο αυτούς δραματικούς μήνες, τα αρμόδια στελέχη της ΚΥΠ, όπως τότε ονομαζόταν η υπηρεσία.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ημερολόγιο εξελίξεων μιας τραυματικής περιόδου της ιστορίας του ελληνισμού, όπως καταγράφηκαν στη βάση των πληροφοριών της Υπηρεσίας τότε, το οποίο πλέον είναι στη διάθεση των ιστορικών, αλλά και κάθε ενδιαφερομένου, για μελέτη, άντληση στοιχείων και εξαγωγή συμπερασμάτων. Και που ακόμα και η απλή ανάγνωσή του, παρά τη χρονική απόσταση που έχει μεσολαβήσει, σε πολλά σημεία εντυπωσιάζει αλλά και προκαλεί έντονα συναισθήματα.
Παρουσιάζοντας με ειδικό του μήνυμα την πρωτοβουλία αυτή ο Διοικητής της ΕΥΠ κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης τονίζει ότι τα 50 χρόνια που πέρασαν από τότε, «αν δεν επιβάλλουν, σίγουρα επιτρέπουν να κοιτάξεις πίσω σε μία άσκηση εθνικής και η υπηρεσιακής αυτογνωσίας.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου στο δικό του σημείωμα με το οποίο επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση του υλικού, χαρακτηρίζει κρίσιμης σημασίας το υλικό, τονίζοντας ότι, συνδυαζόμενο με τις άλλες διαθέσιμες πηγές, θα συμβάλλει στην προσπάθεια συγκρότησης μιας συνολικής εικόνας των καθοριστικών εκείνων γεγονότων.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΥΠ αποχαρακτηρίζει αρχειακό της υλικό εφαρμόζοντας φυσικά τις διαδικασίες που προβλέπει σχετική νομοθεσία. Σύμφωνα δε με το Διοικητή της υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα δώσουν την ευκαιρία να συνεκτιμηθεί η οπτική γωνία της Υπηρεσίας με τα τότε χαρακτηριστικά της, στη μελέτη ακόμα και ιδιαίτερα ευαίσθητων περιόδων της ιστορίας μας».
Δείτε τα έγγραφα
Ιούλιος
3/7/1974
4/7/1974
5/7/1974
6/7/1974
8/7/1974
9/7/1974
10/7/1974
11/7/1974
12/7/1974
13/7/1974
15/7/1974
16/7/1974
17/7/1974
18/7/1974
19/7/1974
23/7/1974
23-24/7/1974
25/7/1974
26/7/1974
26 -B/7/1974
27/7/1974
27 -Β/7/1974
28/7/1974
29/7/1974
30/7/1974
30-Β/7/1974
31/7/1974
Αύγουστος
1/8/1974
2/8/1974
3/8/1974
4/8/1974
5/8/1974
6/8/1974
7/8/1974
8/8/1974
9/8/1974
10/8/1974
11/8/1974
12/8/1974
13/8/1974
14/8/1974
15/8/1974
16/8/1974
17/8/1974
18/8/1974
19/8/1974
20/8/1974
21/8/1974
22/8/1974
23/8/1974
24/8/1974
26/8/1974
27/8/1974
29/8/1974
30/8/1974
31/8/1974
Ευάνθης Χατζηβασιλείου: Τα πληροφοριακά δελτία της ΚΥΠ επιβεβαιώνουν τις τουρκικές προπαρασκευές για επέμβαση στην Κύπρο
Τα Δελτία Πληροφοριών της ΚΥΠ για Κύπρο και Τουρκία, Ιούλιος – Αύγουστος 1974 που αποχαρακτήρισε και δημοσιοποίησε μετά από 50 χρόνια είναι ένα πολύτιμο υλικό για τη συγκρότηση πληρέστερης εικόνας για τα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού που σημάδεψαν τραυματικά την πορεία του έθνους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικού γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο οποίος όπως ανέφερε και ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, αγκάλιασε από την αρχή το εγχείρημα και με την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία του, αλλά και την επιστημονική του κατάρτιση και εξειδίκευση στο θέμα, βοήθησε καθοριστικά στη δημοσιοποίηση των εγγράφων.
Διαβάστε αναλυτικά όσα γράφει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου:
Η απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να καταστήσει διαθέσιμα στην έρευνα τα Δελτία Πληροφοριών της τότε ΚΥΠ (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) για την Κύπρο και την Τουρκία, για το διάστημα του Ιουλίου και του Αυγούστου 1974, αποτελεί σημείο καμπής στην ιστορική έρευνα αλλά και στην καταγραφή της ιστορίας της ίδιας της Υπηρεσίας. Η ΕΥΠ προσφέρει πολύτιμο υλικό, κατά την πεντηκοστή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με άλλα στοιχεία και να βοηθήσει στη συγκρότηση μιας πληρέστερης εικόνας για τα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού που σημάδεψαν τραυματικά την πορεία του έθνους.
Η πρωτοβουλία της ΕΥΠ και του διοικητή της, πρέσβυ Θεμιστοκλή Δεμίρη, οφείλει να εξαρθεί. Σε διεθνές επίπεδο, η πρόσβαση πολιτών και ερευνητών σε παρόμοια έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών δεν είναι στοιχείο αυτονόητο. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν την επιτρέπουν. Είναι πρωτίστως υπηρεσίες δυτικών χωρών – και όχι όλων – που δίνουν στη δημοσιότητα έγγραφά τους (φυσικά μετά την παρέλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία), αλλά ακόμη και τούτο είναι μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη. Άλλωστε, είναι γνωστή η περίπτωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, των οποίων ακόμη και η ύπαρξη δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, κάτι που συντηρούσε και έναν θρύλο (όχι πάντοτε ακριβή, καθώς επέτεινε μια υπερβολική αίσθηση δέους), γύρω από τις δραστηριότητές τους. Από την άποψη αυτή, η πρωτοβουλία της ΕΥΠ είναι σημαντικό βήμα προς την προσαρμογή, τόσο της ίδιας της Υπηρεσίας αλλά και γενικότερα του κράτους, σε αυτές τις διεθνείς τάσεις, τουλάχιστον του δυτικού κόσμου. Το υλικό που διατίθεται είναι συγκεκριμένο.
Πρόκειται για τα Δελτία Πληροφοριών σχετικά με την Κύπρο και την Τουρκία τα οποία απευθύνονταν κατά βάση σε στρατιωτικές υπηρεσίες, που έτσι τηρούνταν ενήμερες σε καθημερινή βάση για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για τις κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων της γείτονος και σε γεωγραφικά πεδία γειτνίασης με την Ελλάδα αλλά και γενικότερα στον τουρκικό χώρο καθώς και στην Κύπρο.
Ο απαιτητικός παρατηρητής ασφαλώς θα αντιληφθεί ότι αυτό δεν είναι το σύνολο του υλικού της ΚΥΠ για την επίμαχη περίοδο. Εκτός των Δελτίων Πληροφοριών, η Υπηρεσία προφανώς παρήγαγε, ακόμη, αναλύσεις της γεωπολιτικής κατάστασης, εισηγήσεις προς τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ αυτονόητα υπήρχαν και τα σήματα με τα οποία διαβιβάζονταν οι πληροφορίες στην εσωτερική της δομή. Επομένως, το παρουσιαζόμενο σήμερα υλικό είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Είναι, μάλιστα, το μέρος αυτό κυρίως απλά πληροφοριακό: δελτία που κατέγραφαν και περιέγραφαν τις εξελίξεις. Ωστόσο, πρόκειται για υλικό που διαθέτει αυτονομία και παρουσιάζει μια συνολική εικόνα: είναι τα Δελτία Πληροφοριών που παρήχθησαν κατά τους δύο μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο· εκκινεί από τις ημέρες πριν την αποστολή της επιστολής του Μακαρίου προς τον Φαίδωνα Γκιζίκη, «πρόεδρο της Δημοκρατίας» στην Αθήνα, και τελειώνει την επαύριον της δεύτερης τουρκικής εισβολής, δύο εβδομάδες μετά τον Αττίλα ΙΙ.
Επιπλέον, ενώ πράγματι τα Δελτία είναι έγγραφα περιγραφικά, είναι αυτονόητο ότι ακόμη και στην καταγραφή και στην επιλογή του τι καταγράφεται, εμπεριέχονται, έστω εμμέσως (αλλά ορισμένες φορές και άμεσα), στάσεις και ανάλυση.
Με βάση το παρουσιαζόμενο υλικό είναι δυνατόν να διατυπωθούν κάποιες διαπιστώσεις ή έστω κάποιες υποθέσεις εργασίας. Στις αρχές Ιουλίου, γίνονται διαδοχικές και εκτενείς αναφορές και σε πολλά άλλα θέματα, όπως π.χ. το μείζον ζήτημα της αμερικανοτουρκικής διαμάχης σχετικά με την τουρκική παραγωγή οπίου, ή η (τότε νέα) πολιτική της Άγκυρας να αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι μια περίοδος κατά την οποία δεν έχει ξεκινήσει η κρίση στην Κύπρο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η θεματική εστίαση που θα σημειωθεί τις επόμενες ημέρες.
Διαφαίνεται ότι η Υπηρεσία δεν είχε αναμιχθεί στην οργάνωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Βέβαια, εκ της φύσεώς τους, τα Δελτία Πληροφοριών δεν αναμένεται να αναφέρουν στοιχεία για ένα σχεδιαζόμενο, δηλαδή μελλοντικό πραξικόπημα· καταγράφουν αυτό που έχει συμβεί την προηγούμενη ημέρα και δεν θα καταγράψουν αυτό που δεν έχει ακόμη συμβεί. Ωστόσο, από το υλικό είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι οι συντάκτες των Δελτίων και γενικά – αυτό, νομίζω, μπορεί να λεχθεί με λελογισμένη βεβαιότητα – η Υπηρεσία, δεν ήταν ενήμεροι για τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δελτίο της 15ης Ιουλίου (που κάλυπτε χρόνο έως τις 8 το πρωί εκείνης της ημέρας), αναφέρεται: «Εκτιμάται ότι η ανωτέρω τακτική [του Μακαρίου] θα συνεχισθή». Πρόκειται για μια λανθασμένη εκτίμηση – προδικάζει τη συνεχιζόμενη παρουσία του Μακαρίου –, η οποία δεν θα εκφραζόταν εάν οι συντάκτες γνώριζαν ότι σε μισή ώρα θα γινόταν το πραξικόπημα εναντίον του αρχιεπισκόπου και θα διαψεύδονταν. Ως ιστορικό, τούτο το στοιχείο, δηλαδή η διαφαινόμενη μη εμπλοκή της ΚΥΠ στο πραξικόπημα, δεν με εκπλήσσει. Η χούντα του Ιωαννίδη, που ήξερε πολύ καλά πώς γίνονται τα πραξικοπήματα (πόλεμο δεν ήξερε να κάνει, όπως σύντομα δυστυχώς αποδείχθηκε) και κυρίως κατανοούσε τη μέγιστη ανάγκη για μυστικότητα και αποφυγή διαρροών, διατήρησε τον ελάχιστο δυνατό κύκλο ανθρώπων ενήμερο για τη σκοπούμενη ενέργεια, δηλαδή μόνον όσους ήταν απολύτως απαραίτητο να ενημερωθούν· δεν είναι σαφές ακόμη και εάν κράτησε ενήμερους και ανώτατους αξιωματικούς. Η ΚΥΠ δεν περιλαμβανόταν στον κύκλο που ήταν απαραίτητο να είναι πληροφορημένος για τον σχεδιασμό.
Μετά το πραξικόπημα, τα Δελτία Πληροφοριών επιβεβαιώνουν την υπόθεση που έχει διατυπωθεί ότι η ΚΥΠ επισήμανε με επάρκεια και αρκετή ακρίβεια τις τουρκικές προετοιμασίες για πολεμική σύγκρουση και απόβαση στην Κύπρο (βλ. τα Δελτία της 17ης, 18ης και 19ης Ιουλίου), αλλά οι προειδοποιήσεις της αγνοήθηκαν από το καθεστώς. Είναι πράγματι εντυπωσιακή, τόσο πριν όσο και μετά την τουρκική εισβολή, η λεπτομέρεια των πληροφοριών που διέθετε η Υπηρεσία για τις διεργασίες στις τουρκικές μονάδες και σχηματισμούς.
Τα Δελτία, από την επαύριον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου έως και την επαύριον του δεύτερου Αττίλα, περιγράφουν την τουρκική κινητοποίηση, την μετάπτωση μονάδων εκπαιδεύσεως σε μονάδες κρούσης, τις μετακινήσεις των μονάδων. Είναι μια μελαγχολική σκέψη το συμπέρασμα που δυστυχώς αβίαστα εξάγεται, ότι δηλαδή η Τουρκία κινητοποιήθηκε και προετοιμάστηκε πολύ καλύτερα από ό,τι συνέβη με την αψυχολόγητη και καταστροφική ελλαδική «γενική» επιστράτευση που οδήγησε στην κατάρρευση των δομών του ελληνικού στρατού μέσα σε μια ημέρα στις 20 Ιουλίου…
Τα Δελτία Πληροφοριών διακόπτονται για κάποιες ημέρες, από τις 19 Ιουλίου (ώρα 8.00 το πρωί) έως τις 23 Ιουλίου (ώρα 7.00 το πρωί). Και αυτό επίσης δεν θα πρέπει να προξενήσει κάποια μεγάλη έκπληξη. Την ώρα που θα έπρεπε να συνταχθεί το Δελτίο της 20ής Ιουλίου – δηλαδή, κανονικά, αμέσως μετά τις 8 το πρωί –, η τουρκική εισβολή είχε ήδη εκδηλωθεί και επομένως οι πληροφορίες που θα περιείχε είχαν χάσει την επικαιρότητά τους. Αντίστοιχα, τις επόμενες ημέρες, οι στρατιωτικές υπηρεσίες ενημερώνονταν από τις μονάδες που είχαν εμπλακεί στις μάχες, παρά από την ΚΥΠ. Ο τόνος των Δελτίων στις 23–25 Ιουλίου δίνει την εντύπωση κάποιας σύγχυσης, κάτι που επίσης είναι πιθανότατα εξηγήσιμο μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων εκείνων των ημερών αλλά και, πάνω από όλα, λόγω της επιτυχίας της τουρκικής εισβολής. Η σύνταξη των Δελτίων αποκαθίσταται πλήρως σε ομαλή ροή μετά τις 26 Ιουλίου, οπότε αυτά γίνονται πολύ πιο λεπτομερή και έχουν σημαντικά μεγαλύτερη έκταση. Και πάλι εντυπωσιάζει η λεπτομέρεια στην καταγραφή τόσο των τουρκικών στρατιωτικών κινήσεων, όσο και των συνεχιζόμενων εσωτερικών διαμαχών μεταξύ 3/4των Ελλήνων Κυπρίων, κάτι που δυσκόλευε σοβαρά τους χειρισμούς του Γλαύκου Κληρίδη, προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι στόχος του παρόντος κειμένου να προχωρήσει σε μια συνθετική ανάλυση των Δελτίων ή της στάσης της ΚΥΠ.
Ο μελετητής των Δελτίων θα διαπιστώσει σε ορισμένα σημεία κάποιες υπερβολές, μια σαφώς αντιαμερικανική και αντιβρετανική στάση, ίσως και κάποια τάση, επίσης εξηγήσιμη στο κλίμα των ημερών μετά τον Αττίλα Ι, να «δει» η Υπηρεσία και ορισμένες θετικές εξελίξεις (ειδικά στο διεθνές κλίμα) ακόμη και εκεί όπου δεν υπήρχαν. Πάντως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορούμε να βρούμε και τι δεν είναι λογικό να αναμένουμε να βρούμε σε τέτοια έγγραφα. Π.χ. δεν θα βρούμε μια «ιστορία» των πολεμικών επιχειρήσεων: τα Δελτία δεν περιγράφουν λεπτομερώς την πορεία των μαχών στην Κύπρο – αυτό γινόταν από τις εμπλεκόμενες μονάδες και σχηματισμούς. Αλλά και γενικότερα: τα έγγραφα της ΚΥΠ περιέχουν σημαντικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καταγραφές, αλλά δεν λένε όλη την ιστορία, και δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα την πουν.
Η ΕΥΠ, προσφέροντας πρόσβαση σε αυτό το υλικό, εισφέρει πηγές, δηλαδή έγγραφα προς μελέτη, χωρίς να τα συνοδεύει με δικό της σχολιασμό ή συνθέσεις, χωρίς δηλαδή να επιχειρεί να επηρεάσει ή να προδικάσει το επιστημονικό συμπέρασμα. Η χρήση των δημοσιοποιούμενων εγγράφων θα γίνει από τον ενδιαφερόμενο πολίτη και τον ερευνητή, και ασφαλώς η μελέτη τους με βάση την επιστημονική μεθοδολογία θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των γεγονότων εκείνων των ημερών. Πρόκειται επομένως για κρίσιμης σημασίας αρχειακό υλικό το οποίο η Υπηρεσία καθιστά διαθέσιμο, και το οποίο θα συμβάλει, αυτονόητα συνδυαζόμενο με τις άλλες διαθέσιμες πηγές, στην επιστημονική έρευνα και στην προσπάθειά μας να συγκροτήσουμε μια συνολική και μακροπρόθεσμα οριστική εικόνα των καθοριστικών εκείνων γεγονότων.
Είναι αυτονόητη η παρατήρηση ενός επιστήμονα όπως ο γράφων, ότι η απόφαση της ΕΥΠ να το καταστήσει διαθέσιμο πρέπει να εξαρθεί ως ένα πολύ θετικό βήμα. Θα ήταν πολύ καλοδεχούμενο εάν, όπως σημειώνει ο διοικητής της ΕΥΠ, το πρώτο αυτό βήμα συνεχιστεί με τη διάθεση και άλλου υλικού στην έρευνα, καθώς και εάν το παράδειγμά της ακολουθήσουν και άλλες υπηρεσίες του κράτους.
Κατηγορία Θέματος
Εθνικά Θέματα,
Εθνική Προδοσία,
Θέματα Παιδείας,
Ιστορικά θεματα,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.